Çocuklarda Neurofeedback Uygulamaları ve Faydaları Nelerdir?
ÇOCUKLARDA NEUROFEEDBACK
Neurofeedback, 5 yaşından itibaren tüm çocuklarda ilaçsız, ağrısız, yan etkisiz ve güvenli bir şekilde kullanılır. Uygulamalar kalıcıdır.
-Dikkat eksikliği
-Hiperaktivite bozukluğu
-Otizm
-Öğrenme güçlüğü
-Davranış bozuklukları
-Uyku bozukluğu
-Alt ıslatma
-Öfke atakları
-Korku ve endişeler
-Derste başarısızlık
DİKKAT EKSİKLİĞİ , HİPERAKTİVİTE
Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite sorunlarının çözümünde çocuklarda yüzde 80-90 oranında kalıcı bir şekilde başarı elde edilebilmektedir. Yüzme ve bisiklet kullanmayı öğrenme gibi koşullanma yöntemiyle öğrenilerek beyne kayıtlanıyor ve bir daha unutulmuyor. Öğrencilerde ders kaygısı, stres ve takıntı gibi problemlerin çözümü, uyku problemleri, baş ağrıları gibi sorunlarda da kullanılabiliyor.
Amerikan Pediatri Akademisi, 2012 yılında güncellediği kılavuzda, dikkat gelişimi ve odaklanma artışı için “Level 1 – Best Support” yani “ İlk Sırada Tercih Edilecek” programlar içinde NeuroBiofeedback çalışmalarını açıklamıştır.
Neurofeedback egzersizleri, özellikle ilaç tedavisinden ve yan etkilerinden kaçınan anne babalar için ilk sırada tercih edilmektedir. Neurofeedback Dikkat Geliştiren Egzersizler, çocukların beyinlerinde bozuk çalışan dikkat yönetim bölgelerinde kalıcı bir gelişme sağlamayı hedefler.
KONSANTRASYON GELİŞTİRİCİ EGZERSİZLER : NEUROFEEDBACK EGZERSİZLERİ
Neurofeedback egzersizleri, çocukta konsantrasyon yöneten beyin ön frontal bölgesindeki odaklama ve sürdürme bölgeleri ile egzersiz yapılmasını sağlamaktadır. Bu egzersizler ile öğrenci, konsantrasyon yeteneğini nasıl artıracağını ve bu becerisini nasıl geliştireceğini öğrenir. Bu da öğrencinin ders başarısını arttırır, ders çalışma alışkanlığını , ödev yapma düzenini gelişirtirir ve daha verimli ders çalışmasını sağlar.
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU’NUN DSM 5’E GÖRE BELİRTİLERİ NELERDİR?
*DSM–5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders): Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan, ölçütleri belirleyen Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı.
Dikkat eksikliği bulunan kişi:
- Detaylara dikkat etmez, sürekli hata yaparlar,
- Dikkatini korumada sıkıntı yaşarlar,
- Dinlemez görünürler,
- Verilen komutları izlemede güçlük çekerler,
- Organizasyon sorunu yaşarlar,
- Yoğun düşünme gerektiren işlerden kaçınır ya da bu işleri yapmaktan hoşlanmazlar,
- Eşyalarını kaybederler,
- Dikkati kolayca dağılır,
- Günlük işlerini unuturlar.
Hiparaktivite-dürtüsellik sorunu yaşayan kişilerin davranış biçimleri nelerdir?
- Durduğu yerde duramazlar; elleri, ayakları kıpır kıpırdır,
- Uzun süre aynı yerde oturmada sıkıntı yaşarlar,
- Çocukken koşar ya da tırmanır, yetişkinken yerinde duramazlar,
- Sessizce bir şeyle meşgul olmada sıkıntı yaşarlar,
- Motor takılmış gibi veya düz duvara tırmanırcasına hareketlidirler,
- Çok konuşurlar,
- Karşıdaki kişi sorusunu bitirmeden cevabı yapıştırırlar,
- Bekleme gerektiren ya da sırayla yapılan işlerde sıkıntı yaşarlar,
- Başkalarının sözünü keserler,
DEHB teşhisi konulabilmesi için yukarıda sıralanan belirtilerin çocuklarda 6 ya da fazlası, 17 yaş sonrası için en az 5 belirti olması gerekmektedir.
Disleksi (Öğrenim Bozukluğu)
Kişinin normal veya üstün zeka seviyesinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebebiyet veren özel öğrenme bozukluğudur. Genellikle okuma bozukluğu şeklinde gözlemlenen disleksi, dikkat ve hafızayı da etkilemektedir.
Neurofeedback teknolojisi, beynin adaptasyon yeteneği normalden farklı çalışan sinir hücrelerini tekrar normal fonksiyonunda çalışmasını sağlamaktadır. Bu egzersizle, yan etkisiz, ağrısız, ilaçsız soruna çözüm olmaktadır.